Pengikut

Khamis, 5 Jun 2014

1 Jun 2014: Cik Aimi & Gigi susu

Phuhhh, phuhhhh,phusssss...

Mak aishhh, berhabuk setebal 2 3 inci dah ni. Rupanya Mei langsung takde post dari KakChik. Tapi rasanya bukan ada yang menanti entry kot.

Jom, melentik jari untuk mengetuk keyboard lagi. Banyak aje resensi yang tak sempat nak dipindah ke sini. Di GR rajin la pulak KakChik mengetuk keyboard tu. Bukannya susah cuma copy-paste aje tapi tabiat suka bertangguh tu memang la susah nak dikikis. :(

Alhamdulillah, Cik Aimi susah hilang gigi susu pertamanya pada malam 1 Jun 2014, genap 2 bulan 2 minggu umur Cik Aimi cukup 6 tahun. Cepat sungguh gigi dia 'runtuh'. Itu istilah dia bila bercerita pasal giginya tu. Gigi susu depan bahagian bawah.

Petang 1 Jun tu bila KakChik ambil dia dari kelas Iqra', riuh dia bercerita gigi dah goyang dan nak 'runtuh'. Sibuk lagi dia duduk sentuh-sentuh sambil golek-golek depan tv petang tu. Malam pula lepas maghrib, dia buat ayat membodek, "ibu tolong la cabut gigi saya ni, ibukan doktor." Huh! Ayat tak menahan tu, siap bagi title kat ibu. Tapi ibu memang la seriau nak tolong cabut gigi dia. Dah rangka dalam kepala nak bawa dia ke klinik pada Selasa tu.

Tapi bila dia dah duduk bising-bising kata gigi dia dah nak runtuh, ayah yang lantik diri sendiri jadi doktor tak bertauliah. Guna benang jahit ibu, ayah ikat simpul macam mana entah. Cuba tarik-tarik sikit, bila Cik Aimi dah ralit sikit terus ayah tarik kuat sikit. Sekali tergantung gigi Cik Aimi kat benang tu.

Ayah sedang ikat benang di gigi Cik Aimi..

Relax jer dia, ibu pulak yang cemas.
 Nasib baik tak nangis..
Owhhhhh! Bukan main happy dia bila gigi dia dah tercabut. Dengan mulut berdarah tu sibuk tilik cermin. Kuat juga budak ni, langsung tak menangis. Tersengih ada la, sambil kemam kapas kat mulut. Siap peluk ayah dan cakap terima kasih lagi sebab tolong cabut gigi dia.

So, ibu dah memang kena keep in mind bahawa puteri ibu amanah Allah SWT ini semakin membesar. Huhuhuhu..

LiFe a LoNG JouRNeY!
-KakChik-

Tiada ulasan:

Catat Komen